Българската култура на протест е признак на цивилизованост, която понякога липсва дори в уж по-развитите държави. Засега няма сериозни ескалации, което е прекрасно.
Драмата с битите от полицаи е много интересна, тъй като снимките и клипчета с пребити невинни граждани са много лесен начин да се ескалира напрежението, особено когато убийството на Джордж Флойд е още актуална тема. Факт е обаче, че такива случки винаги са обект на спекулации и манипулации, заради многото неизвестни. Факт е също и че сред полицаите има страшни малоумници. В сегашната ситуация да си полицай е доста напрегната работа. МВР не си помага особено с бавното решаване на случая и видимото прикриване на информация, дори да приемем че добросъвестно проучват случая и това отнема време.
Във всяка масовка има провокатори сред простестиращите, както и полицаи, на които им е къс фитила, не са добре обучени или просто са боклуци. Аз лично никога не съм имал проблем с български полицаи, защото съм се държал човешки с тях, а и съм имал късмет да не попадам на малоумници. Включително на протеста за повече места в яслите, на който бях скоро. Но не съм бил и в такава напечена ситуация като сегашните протести.
Със сигурност е трудно да се мисли хладно и премерено, когато имаш видео и снимки на пребити граждани, но това е единствения начин да се провери дали това е системен проблем, или просто отделни неприятни случки, породени от напрежението. Има и ранени полицаи, въпреки че това винаги е на заден план в подобни ситуации. Ако напрежението винаги се ескалира при отделни случаи на ранени полицаи или протестиращи, ще живеем в постоянна ситуация на гражданска война.

Don`t copy text!